26. 10. 10

Ko pridem na otok...

Ko pride človek pustolovskega kova na kakršenkoli otok, se začne zanj po defaultu odvijati pester pustolovski in raziskovalni program. To smo že velikokrat preizkusili, če ne drugega na hrvaških otokih.
Najprej si mora za osnovo vsak pustolovec ali pustolovka (po izgotovljenem čimboljšem zemljevidu) izbrati svojo dnevno turco, ki bo služila za vsakodnevno jutranje poživljanje npr. pred zajtrkom ali spanjem. To je karkoli - od vzpetine nad počitniškim bivališčem s cerkvico, pa do običajne sprehajalne/tekaške proge lungomare.

Potem pa se začne pravo osvajanje (1-10).

(1) Po stari pustolovski zapovedi pustolovec ne sme zapustiti otoka, ne da bi osvojil njegov najvišji vrha.
(2) Nadalje po stari rajdovski pustolovski zapovedi ne sme rajdovec zapustiti otoka, ne da bi osvojil tudi njegov drugi najvišji vrh.
(3) Samo po sebi je obvezno, da pustolovec na tekaški način »preizkusi« vse otoške turistične označene steze, ki povezujejo zanimive točke, npr. cerkvice, razglednike, zalive… Najbolje je to opraviti vsaj enkrat intenzivno - v enem kosu.
(4) Prav tako je umevno, da se prehodijo vse (ali vsaj vse smiselno dosegljive) označene planinske poti na otoku. Teh je vedno končno število in redko več kot 5 ali 10.
(5) Ali lahko vaša pustolovska duša zapusti otok, ne da bi po načelih ulične orientacije obšla prav vse skrivne zavite ulice, uličice, prehode in podhode starega mesteca ali vasi, kjer prebivate.
(6) Ali se za kolesarja ne ponuja na pladnju izkušnja iz vseh tistih nekaj cestic in kolovozov, ki jih ponavadi otok (ali naš del otoka) premore, da jih vse prekolesarimo in tako obiščemo se zalive, vasi, zaselke.
(7) Pravi pustolovec mora vedno otok tudi obiti – po obali, okoli in okoli. To je kostering okoli otoka, kjer si lahko pomagamo tudi s plavanjem. Pri večjih ali bolj razčlenjenih otokih, se dela kostering po delih, ali se naredi večdnevna ekspedicija.
(8) Podjeten pustolovec se bo odpravil iz enega obalnega mesteca v drugega (npr. po špezo ali po nakupih), kar s plavanjem ob obali, za seboj bo vlekel suho vrečo in bojo. Suho vrečo bo v trgovini napolnil in se vrnil peš ali prav tako s plavanjem – dober test drybaga (8).
(9) Veslanje je tudi pravi pustolovski šport. Glavni izzivi so veslanje okoli otoka, ali pa do sosednjega otoka ali otočka (9).
(10) Skoraj gotovo se na otoku nahaja vsaj eden od navedene trojice: plezalska stena, kanjon ali jama. Na pustolovcu je, da zadevo najde in oceni in osvoji v svojem pustolovskem slogu (10).

In tako naprej…še mnogo je pustolovskih aktivnosti na otoku.
Ker pa ima vsak otok zelo verjetno v okolici še manjše sosednje otoke in otočke, je spet samoumevno, da se na razne načine (plavanje, veslanje, jadranje) spravimo na prav vsakega od njih in tu v serialu se naša zgodba od 1 – 10 lahko ponovi… ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar