29. 10. 10

Ko sije luna na obalo...


Za pustolovca ni lepšega, kot je en sproščeni užitkarski kostering - z luno ali brez :)

Kostering je posebna disciplina, pri kateri brez posebnih rekvizitov premagujemo obalo morja, jezera ali reke na začrtani razdalji.


Zelena, bela, plava = kostering-zastava, je rek, ki opiše možnosti napredovanja in sicer: zeleno (=vegetacija tik ob vodi), bela (=skale, kamni tik ob vodi), plava (=voda tik ob obali)
Poznamo:
- Ultimativni kostering (od neposrednega stika voda/kopno se ne oddvajamo in smo praktično z eno nogo (ali roko) na kopnem in z drugo v vodi)
- Ekspedicijski kostering (to je klasični, tudi na tekmovanjih), kjer se od stika voda-kopno ne smemo oddaljiti razumno število metrov (pribl.10)
- Potovalni kostering (to je,kadar potujemo po obali –in nima prave povezave s športom)

Za kostering je značilno, da ga izvajamo peš (tek, hoja), plezanjem (vse stopnje plezanja) in plavanjem. Na zelenih površinah je najtežje, ko so popolnoma zaraščene in bodljikave. Na belih, skalnatih površinah je najtežje, ko moramo težje plezati, ali pa so skale zelo razdrapane (škraplje), v vodi pa je najtežje,ko je ta mrzla ali divja (valovi, brzice). Za kostering je značilno, da se izmenjujejo lahko in težki predeli, da ga ne izvajamo s plovili in da je cilj rekreacije prav v tem, da vztrajamo ob obali in se ne predamo ob prvih težavah.
Poznamo obmorski in sladkovodni kostering. Ko pri prvem obdelujemo morsko obalo, se pri drugem prebijamo po obalah jez, ribnikov, močvirij ali rek.
V nadaljevanju boste izvedeli, kateri so najbolj čarobni kosteringi pri nas in v okolici…

1 komentar: