31. 10. 11

Alpinjana je ena sama !!


Alpinjana je kolesarska pot po Alpah okoli tromeje SLO-IT-AUT, ki smo jo zasnovali v skupini Pustolovec Rajd. Pot vodi krožno čez 8 prelazov - z neizmerno serijo veličastnih gorskih panoram in poveličuje sožitje med narodi, ki žive na tem področju.

Alpinjana je privlačna za kolesarje vseh vrst. V svojih etapah nudi namreč elemente oz. zadovoljstvo za vse kolesarske profile (cestni, trekingaški, MTB in downhill). Od oktobra 2011 je na vseh osmih prelazih tudi vpisna knjiga za evidenco in vtise. Do danes je celotno Alpinjano v manj kot 24 urah premagalo enociferno število ljudi.

Značilnost Alpinjane je 8 alpskih prelazov, ki vsak po sebi skrivajo posebnost in se dopoljnjujejo v celotno visokodoživljajko turo.

Celotna Alpinjana poteka krožno - pri tem se na vsak prelaz vzpnemo iz ene in spustimo na drugo stran. Potujemo iz doline v dolino in prav zaradi tega se okolica oz. panorama okoli nas spreminja in nas vedno znova navdužuje.

Prelazi (to so kontrolne točke Alpinjane)
Pot poteka čez naslednja prelaze/sedla:
- Vršič
- Predel (Paso del Predil)
- Sella Nevea (V Žlebeh, Nevejsko sedlo)
- Patoc (Potok)
- Sella di Compdogna (Vrh nad Rudo, Rudni vrh)
- Sella Lussari (Višarsko sedlo)
- Bartolosattel (Vrtliško sedlo, Sella di Bartolo, Bistriško sedlo)
- Korensko sedlo (Wuertzenpass)

Razgledi Alpinjane
Če pri Vršiču (1) navdušujejo Špik, Škrlatica, Prisojnik, Razor, Mojstrovka, Jalovec in vse trentarske gore, prevladujejo pri Predelu (2) Mangart, Loška stena in Jerebica. Pri Nevejskem prevalu (3) smo tik pod Kaninsko skupino, kakor tudi nad slovito serijo Špikov nad planino Pecol. Prelaz Patoc (4) je cukrček, kjer uživamo v razgledih na Strmo peč in skrivnostne Samide in Jovete, pogled pa na drugi strani uide k bližnjemu karnijskimu mogotcu Zug dal Boru in seveda Lopiču, ki je najbolj zahodna julijska gora. Naslednji prelaz Vrh nad Rudo oz. Sella di Sompdogna (5) povezuje dolini Dunjo in Zajzero. Nad Dunjo kraljuje velikan Montaž z njegovo divjino. Videti je tudi Strmo peč in Naborjetske gore na drugi strani. Za Zajzero pa so značilni najbolj spektakularni razgledi na celotno Viševo in Montaževo skupino. Šesti prelaz poteka čez Višarsko sedlo (6), kjer panoramo Zajzere zaključujeta Višarje in Kamniti lovec. Sedmi prelaz je Bartolosattel, (7) ki pa je že v Karnijskih Alpah. Tu ob šumenju Vrtlinovega potoka lahko še vedno občudujemo nazaj Julijce, blizu je prvi karnijski dvatisočak Ojsternik, na drugi strani pa nam pogled že uhaja na veličastne Ziljske Alpe (Čegla gora). Zadnji prelaz Korensko sedlo (8) nudi poglede nazaj proti Avstriji na Dobrač, Osojščico in še dlje in kar je glavno - vračamo se domov, v Slovenijo in pogled se odpre na domače slovenske Julijce - Martuljško skupino, Ponce, Rjavino in nenazadnje na našega - samo enega in enkratnega in nam vsem v srce položenega očaka -Triglava.

Ni komentarjev:

Objavite komentar