28. 10. 11

Pustolovska bičikleta

Tak je blo...
Enkrat sem enmu nalagal o pustolovcih in o naši - kao "prilagojeni" pustolovski opremi. Pa me taisti preseneti s preprostim vprašanjem:

"Kaj te mate tak posebnega na teh vaših beciklih?"

Malo me je zaprl, potem sem vdahnil in začel, da zlo veliko...ampak da nisem mislil na siceršne tehnične značilnosti koles, ki jih uporabljamo tekmovalci v Adventure race oz. pustolovsci na pustolovščinah. Da mu torej ne mislim govoriti o teži, znamkah koles, da se ne bom se spuščal v okvirje in nastavke, niti v pogonske dele, kaj šele v menjalnike, kolesa, zavore in amortizerje. Bla...bla..bla...itak nisem niti prav velik profi okol tega.

Prav tako mu ne bom bluzil o običajnih dodatkih kot so razne torbe, torbice, prtljažniki, blatniki ipd.,ki so tudi pomembne.


Tak da sem se mu odločil mu našteti 10 kolesarskih pripravkov, ki so za pustolovce najbolj značilni.
In sicer sem mu jih pripravljen celo razvrstiti po padajoči pustolovskosti (nižje kot so so, jih uporavlja še več drugih kolesarskih profilov)

Torej:
Pustolovski pripravki na kolesih po padajoči pustolovskosti :-O

1. Pripomoček za vleko na elastiko.
To je posebni plastičen tulec, pritjen pod sedež, da štrli nazaj kot nekakšen repek od becikla. V njem je elastika z zanko oz. vponko na zunanji strani, ki se jo elatično potegne ven in poten se lahko tako (kar med vožnjo) nekdo naveže odzadaj, da ga sprenji vleče. Bolj enostavna izvedba tega je brez tulca, samo da se je potrebno v tem primeru za privezovanje ustaviti. To napravico uporabljamo samo v adventure race in pustolovščinah in praktično ni videti podobnega nikjer drugje.

2. Pripomoček za olajšanje nošnje kolesa.
Gre za sivo penasto izolacijsko cev, na eni strani vzdolžno prerezano, ki jo namesto na toplovodno cev, namestimo na okvir kolesa in ga potem z užitkom nosimo na ramenih, brez da bi nas žulijo v rame in hrbet in tam seveda, kjer se ne moremo voziti (strmine). Ta zadeva je tipična za pustolovščine, kjer se prebijamo s kolesom čez terene, kjer je veliko nošnje kolesa.

3. Nosilec za karto.
Pritrjen je na krmilo, vrtljiv in omogoča vpenjanje karte, road booka, kompasa ipd. Verzij je veliko, od preprostih lastoročno izdelanih, do kompliciranih in dragih. No, to pa ni več izključno pustolovska zadeva, saj ga uporabljajo tudi mtb-orientacisti in kolesarski popotniki.

4. Pokazatelj sledi
V nosilcu za bidon imamo beli sprej in iz njega dol, v tla usmerjeno cevko. Če želimo zanamcem (npr. ekipi za nami) pokazati našo smer na križiščih, kam smo zavili, enostavno med vožnjo oz. zavijanjem pritisnemo sprej in naredi se sled v smeri, kamor smo zavili.

5. Trailgator
Trailgator je ameriška pogruntavščina za vleko otroškega kolesa. Starš vpne otroško kolo tako, da mu dvigne sprenjo kolo in tako se naredi neke vrste tandem. Trailgator je tako zelo primeren za družinske pustolovščine (tudi za daljše razdalje in grobe terene), ima pa še eno veliko pustolovsko uporabnost, namreč nanj lahko navežemo sprednji del čolna, ki je odzadaj na posebnih dvokolesih za čoln, tako lahko peljemo čoln na izlet oz. do naslenje etape veslanja.

6. Merilec razdalje
Medtem ko kolesarji želijo čimbolj izpopolnjene računalniške naprave, potrebujemo mi merilce razdalje za osnove informacije o turi in seveda za orientacijo. A naš problem je, da se s kolesi prebijamo po različnih terenih. Kolo vlečemo tuid skozi goščave in pravilo je, da se te naprave hitro izgubijo, saj jih veje hitro odtrgajo z nosilcev. Vsak pravi pustolovec mora torej svoj števec krepko dodatno pritditi s silver tapejom ali vezicami.

7. Zvonec
Ja, zvonec je koristna stvar za pustolovce. Tako urbanem okolju, kjer opozarjamo ljudi, tako v divjhini, kjer je včasih bolje kdaj pocingljati, kot pa basati medveda ... in še to, da boste vedeli, da vseh pravilih AR piše, da mora biti kolo tekmovalcev opremljeno po CP predpisih in ta prezpogojno zajemajo tudi zvonec.

8. Silver (duct) tape.
To je močan lepilni, saj tekmovalci včasih pred tekmo kar tekmujemo, kdo bo oblepil svoje kolo z več energije (energeske tablice) ipd. Eni na pedala zalepijo tudi SPD-jke, da jih organizator med prevozom ne izgubi.

9. Rezervne zračnice.
Če mislite, da so kolesarske zračnice uporabne le za na feltno, se motite. Mnogo-uporabnost rezervnih kolesarnih zračnic sem že opisal v postu o zračnicah, zatorej poglejte kar tja.

10. Svetila.
Pravi pustolovec ima luč tako na kolesu, kot tudi na čeladi (čelu), prva je fiksna in sveti v smeri belance, druga pa v smeri pogleda. Danes so najboljše belančne luči na polnilne akumolatorje, tako da se vedno znova postavlja vprašanje, kam namestiti le-te. Torej ali ga imeti v nahrbtniku, ali spet nekam zalepiti na kolo oz. zanj žrtvovati neko torbico ipd. Seveda je tu isti problem dobrega fiksiranja, da nam goščava, v katero pustolovci tako radi zabredemo, ne "potegne" vse te dodatne opreme z bezikla, mi pa tega v mukah in znoju še opazimo ne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar