10. 11. 10

Bodo Hrvati spreobrnili Slovence?


Tokrat je post namenjen Treking ligi.
Ve se - te serije tekmovalnih trekingov imamo tako v Sloveniji (STL), kot na Hrvaškem (HTL). A zdi se, da je tovrstna rekreacija o obeh državah zaobjela precej različni ciljni publiki.


Če je za večino hrvaških trekerjev glavni motiv sproščena zabava in izvirna rekreacija, se zdi, da je v Sloveniji glavno tekmovanje, zmagovanje - torej hitrost, tek in čim manj skritih presenečenj. Slabši ne pridejo na dogodek, ker so preveč "slabo pripravljeni" ipd.

Zadnje leto opažamo izrazito diferenciacijo hrvaških trekingov, kjer je vsaka lokacija zaobjela neko svojo zgodbo oz. značaj - pa naj si bo to:

- v težini tekmovanja (npr. zelo težki Učka treking, Velebit ipd.),

- obliki tekmovanja (Škraping),

- v sami izvirnosti proge (Mosor, Cres),

- v izvirnih popestritvah oz nalogah na progi (Medo Trek, KITA od Tartufa, Škarpena-Ugljen),

- pa vse do veselih obtekmovalnih dejavnostih (Rabski treking)


Če se slovenski trekerji skoraj vedno zadovoljni vračajo iz Hrvaške in nam v stilu "poslušajte, kaj so si spet tam zmislili" pripovedujejo svoje tamkajšnje zgodbe, je na drugi - naši strani obveljalo dejstvo, da se vse takšne in drugačne novosti, pogruntavščine in eksperimenti v Sloveniji le stežka primejo.

Izgleda, da ima slovenski treker raje klasiko in bolj uživa v teku ob GPS-u na svojih visikogorskih označenih progah gor in dol po lepih slovenskih Alpah, kot pa da bi se med tekmo še mučil z roadbookum, ugankami, ukanami in posebnimi nalogami organizatorjev. Isto velja morda tudi za organizatorje.

Veliki uspeh zadnjega, novembrskega trekinga na Hrvaškem z imenom KITA od Tartufa v Istri, na katerem je sodelovalo tudi veliko Slovencev, pa je morda prelomnica. Veliko sporočil je STL dobila od udeležencev s sporočilom, da tudi v Sloveniji hočemo takšne zanimive trekingaške igrice, kjer do cilja ne veš, kdo pije in kdo plača.


Ali bodo torej Hrvati spreobrnili slovenske organizatorje in udeležence, da bomo tudi pri nas v novi sezoni imeli namesto tekaških trekingov bolj pustolovske trekinge?

Da bi jim le uspelo...

2 komentarja:

  1. He he, torej spreobrnimo organizatorje da bodo začeli počasi spreobračati udeležence!

    OdgovoriIzbriši
  2. s hodiči bomo šli spreobračat organizatorje :-))

    OdgovoriIzbriši