17. 1. 11

Najvišja gora

Določiti najvišjo goro sveta je zahtevneje, kot se zdi na prvi pogled.

Lahko določimo najvišjo goro, glede na vsako od štirih osnovnih zemeljskih sestavin: ogenj, zemljo, vodo in zrak.


Ogenj: ta se nahaja v sredici zemlje, zato tukaj velja za najvišjo tista gora, ki je najbolj oddaljena od geometrijskega središča zemlje (za to pa vemo, da ni čisto prava krogla in so zato gore, ki so bližje ekvatorju od središča bolj oddaljene). Najvišja gora na svetu je v tem primeru šesttisočak Chimburazu v Ekvadorju, ki je za kar 6384,4 km oddaljen od središča zemlje, bolj kot katerakoli druga zemeljska točka.


Zemlja: tukaj velja za najvišjo tista, ki se najvišje dviga od zemeljskega platoja (za plato velja manj kot 10 stopinjski naklon v pasu okolice gore), kjer koli na planetu, pa četudi v morski globini. Najvišja gora v tem primeru je Mauna Kea na Hawajih, ki se od dna Tihega oceana dviga kvišku za več kot 10.000m, čeprav iz vode sega kvišku le dobrih 4.000m.


Voda: voda je pravi zakon, zato je definicija najvišje gore glede na vodo najbolj uveljavljena. Vse se ravna po ničelni višini morja in nadmorskih višinah. Po tej definiciji je največji Mt.Everest z 8.848m nadmorske višine.


Zrak: ta definicija je nekoliko v zraku, a najvišja gora naj bi bila tista, za katero porabimo največ zraka, da se povzpemo nanjo iz njenega vznožja - torej od tam, kjer se začne taka strmina, pri kateri začnemo hitreje dihati., če jo hočemo premagati. Najvišja je torej gora z največjo višinsko razliko od vrnožja do vrha, pri stalni naklonini, ki je vedno večja od 15 procentov. Gore kandidatke za ta naziv se morajo tako "začeti" v nižavah blizu morja, morajo biti predvsem strme (gradient) in se morajo jasno ločiti od okolice.
Mislim, da vse v tem primeru govori za Krn, saj je treba nanj od Soče premagati večjo višinsko razliko kot na Triglav iz Vrat. :))

1 komentar:

  1. Bo kar držalo... so ždolgo iskali kje je navečja višinska razlika med dolino in vrhom hriba......menda je to Soča (Ladra 206,7 m) - Krn 2244...... torej dobrih 2000 metrov ali po domače 2 kilometra

    OdgovoriIzbriši