14. 1. 11

Če gre glava, gre tudi telo!

Skoraj vsi poznamo zgornji rek oziroma modrost umetnikov gibanja, cirkusantov, pa npr. ubežnikov iz zaporov, tihotapcev in seveda jasno tudi jamarjev.

Ta rek pravi enostavno, da če gre skozi neko odprtino glava, gre (skozi) tudi telo. Glava je torej glavni atribut gibanja. :)

Nenazadnje se s tem srečamo že ob rojstvu, ko je treba pač z glavo naprej prodreti v ta naš svet. Potem na koncu pride še telo, kot nekaj, kar gre itak skozi, mar ne.

Rek povzemamo tudi pustolovci, saj se je treba na pustolovščinah marsikdaj prebijati skozi neke odprtine, preduhe, poligone itd. Tam je treba na hitro oceniti, ali bo šlo skozi in to lahko enostavno izmerimo z betičko, ki je pri tem pravo merilo prehodnosti. :)

Pozor, za pustolovce pa velja ta rek še v enem, mnogo širšem pomenu.

To je pri izvajanju dolgih, napornih in mukotrpnih večstokilometrskih pustolovskih tekmovanj in zapletenih pustolovščin - takrat, ko je treba enostavno vztrajati, vzdržati, ko se je treba boriti in se ne predajati, ko je treba prenašati sotrpine, se prilagajati in iz sebe vleči zadnje resorse.


In takrat spet pride do izraza naš rek: Če gre glava, gre tudi telo!


To zdaj pomeni, da tisti, ki ima v glavi "pošlihtano" zadevo (nekateri sicer pravijo, da je "premaknjen"), zadevo uspešno spelje, ta drugi, ki je morda fizično celo močnejši, pa obstane.


In podoben rek: "Vse je v glavi" poznajo tako mnogi ultraši in drugi vzdržljivostni športniki.

;)

Glava torej ni kar tko ena brezvezna petkilogramska kugla, ki jo nosimo med rameni, ampak, kot smo ugotovili, odlično merilo prehodnosti - takšno ali drugačno.


Ni komentarjev:

Objavite komentar