13. 12. 10

Papir(čk)ologija

Tema pozimi ni prav popularna, saj so tekaške, gorske in planinske poti v teh mesecih večinoma pokrite s snegom, pa vendarle so tudi pozimi obdobja, ko so poti kopne.

Zakaj pravzaprav gre? Gre za nenavadno rekreativno igrico v naravi oz. nenavadno kombinacijo gorskega teka ali krosa(trailrumunga) ali hitre hoje z osebnimi čistilnimi akcijami.

To igrico, ki nam lahko popestri trening, se lahko igramo prav vsi, ki se radi pospešeno gibamo po naravi in nas hkrati motijo odvrženi odpadki naših predhodnikov.

Igrico začnemo s pričetkom treninga - najboljše pogoje zanjo predstavljajo teki na znane okoliške hribe ali sredogorske vršace po ustaljenih, znanih markiranih poteh. Določimo si torej cilj/vrh, na katerega bomo tekli, nato pot, po kateri bomo tekli, in seveda približen tempo teka.

Pri tem se v najbolj banalni oz neprofesionalni obliki lahko ločimo: hitro hojo, nepretrgan tek, in tekmovalni oz. hiter tek. Pripravimo si tudi zapasne vrečice ali žepe za odpadke.

Največkrat izberemo tekmovalni ali nepretrgan tek. Pri prvem tečemo v hrib v zelo aktivnem tempu, pri drugem pa se trudimo odteči celoten vzpon nepretrgoma (brez naustavitev ali hoje).


Toda kakšno vlogo imajo pri vsem tem treningu papirčki in drugi odpadki, ki jih najdemo na pot, se boste zagotovo vprašali? To so naši bonusi na poti, oz če hočete vitaminčki - za tiste, ki veliko posegate po računalniških igricah.

Če nam torej med tekom v hrib na poti uspe videti oz. najti kakšen papirček ali drug manjši odpadek, se imamo pravico za trenutek ustaviti, ga pobrati, in to je dovolj za minimalen 1-2 sekundni počitek, ki smo si ga priborili z najdbo smeti. Vsaka pobrana smetka nam bo torej pri ustrezno aktivnem tempu izjemno veliko pomenila.

Pravi igralci te igre znajo izjemno prilagoditi tempo teka s pričakovano "onesnaženostjo" poti in pravzaprav njihov trening prehaja v pravo sočitje z najdenimi papirški in podobnimi smetmi na poti.

Nekaj primerov: Bolj je pot turistična in po pričakovanju onesnažena, bolj aktiven tempo si lahko privoščimo, saj so vmes zagotovljeni počitki. Poznavalci lahko take poti izkoriščajo za prave intervalne treninge.

Manj kot je pot onesnažena (in takih je na srečo pri nas vedno več), bolj se je potrebno za najdbo "vitaminčka" potruditi, natančno gledati predse in izkoristiti najmanjšo smetko, da jo lahko poberemo in si pri tem privoščimo tista dva globoka vdiha počitka. To je (pobiranje smeti namreč) v tej igri edina možnost kratkega počitka, sicer pa od prvotne zastavitve tempa nikakor ne smemo odstopiti.


Pri tem je potrebno vedeti tudi to, da se prav pri sklonjenem položaju (torej ko poberem smet) trebušna prepona postavi v tak položaj, da je izkoristek kapacitete pluč (pri treniranih) največji, zato nemalokrat opazujemo tekače pri počitku hiperventilirati v sklonjenem položaju.

Gre torej povsem za osebni pristop in zabavo. Če smo pri tem dovolj trmasti in se znamno držati svojih lastnih pravil igre, lahko v tej - tako imenovani pustolovski papirologiji zelo uživamo v igri, napredujemo v treningu in očistimo marsikatero pot.

Ni komentarjev:

Objavite komentar