21. 12. 10

Pustolovski tek po mestu

Precej pomembna stvar je pri pustolovskem športu trening spremenljivih razmer. Idealno je, če lahko spremeljivost treniramo tako, da se okoliščine menjavajo zelo pogosto v znanih obvladljivih okvirjih.



Ena od takih stvari je na primer tekaška podlaga. Pustolovec naj bi bil navajen na vse vrste podlag. Obvladati mora tek po vseh zimskih podlagah - tudi po lužah (ali med njimi), pa po ledu in različnih vrstah snega (pršec, plundra, celc, valjanec, betonc, gnilc...)

:)

No, tako imamo pustolovci pozimi v mestih veliko srečo, da imajo ljudje različno afiniteto do čiščenja snega iz pločnikov pred svojimi hišami ali bloki. Nekaj ur do nekaj dni po sneženju vladajo namreč po mestu izjemno ugodne razmere za trening teka različnih podlag v poznanih okoliščinah.

Meščani se lotijo namreč svojega pločnika zelo različno in čistijo natanko od meje do meje svoje ograje oz. svoje pločniške pripadnosti.

Nekateri svoje pločnike do kraja očistijo in posolijo, tako da imamo opravka z asfaltom in morebitnimi lužami. Drugi očistijo do asfalta, a ne posolijo. Tu se ponoči naredi zaradi vlage plast ledu, ki popestri nalete tekačev in jih drži v pripravljenosti.

Na očiščene mestne površine lahko spet zapade nekaj centimetrov pršca, kar omogoča zanimiv doskok na nepredvidljivo podlago.

Nekateri meščani omogočijo na svojih pločnikih pustolovcem zanimiv tek po super ozki gazi, ki je enak širini njihove lopate. Odličen je to trening ravnotežja, posebej če se tekač srečuje z drugimi pešci.

Tudi plundra je primerna in obenem zabavna podlaga za trening doskoka in morebitno testiranje opreme. Velja pravilo, da so pravi pustolovci veliki ljubitelji plundre.

Neočičeni pločniki so pravi spekter različnih kombinacij zbitega, valjanega, globokega ali gnilega snega. Z malo sreče in spretno izbiro tekaške meste destinacije doživimo prave in željene kombinacije.

Najlepše od vsega pa je zagotovo polnočni tek po zasnešenem mestu (najbolj ob sneženju). Zvoki mesta so utišani v snežni zvočni izolaciji in tako smo sredi noči največkrat samo s svojimi stopinjami in sledmi v deviškem snegu.


Mesto je torej po sneženju pravi eldorado različnih podlag za trening teka, doskokov, ravnovesja, vzdržljivosti, prilagodljivosti in opremljenosti.


Edinstveno je to, da se toliko različnih in zanimivih podlag spreminja na tako kratki razdalji - to je na vsakih nekaj metrov - od hiše do hiše, od bloka do bloka. Na tako pravilno odmerjeno raznolikost bomo še v naravi težko naleteli.




Prav zato je na nas, da take ugodne trening razmere izkoristimo in upamo, da jih čim dalj šasa ne pokvari - snežni plug za pločnike...


Ni komentarjev:

Objavite komentar