19. 10. 10

Samo sto nas (še) živi....

Pa je le konec sezone 2010. Vsaj tekmovalne. Pustolovci bomo seveda nadaljevali s svojimi in rajdovskimi podvigi in pustolovščinami.

Na zadnji tekmi sta se izkazala Jure in Aljaž. Jure je sicer športnik, a je prvič nastopil na AR, prav zaradi tega je uspeh toliko večji. Sam je izjavil, da mu je tekmovanje včeš in da še pride. Upamo, da bo res tako!!

Pa naših predvidevanjih je slovenska populacija tekmovalnih pustolovcev velika 100 ljudi z izmenjavo ca. 20%. To pomeni, da jih 20% (torej 20) ta šport v letu začasno ali stalno zapusti, 20 naleto pa je novih - to je takih, ki po prvem (največkrat slučajnostnem) nastopu v "branži" ostanejo in torej gredo potem še več kot enkrat na tekmo.

Naša formula je torej 100+/-20.

Jasno je, da je to mala številka in da nas je očitno manj tudi, kot je medvedov v slovenskih hostah. (no, teh je največ ca. 1000 = 10 medvedov na enega pustolovca) :)) Tudi prav.

Toda, kako povečati našo populacijo, da ne bomo "ogrožena vrsta".
To je vprašanje, s katerim se ukvarjajo tako organizatorji (ki bi radi na tekmah več ekip) in tekmovalci sami (ko iščejo sotekmovalce). Pri vsakem novopečenem pustolovcu (ali še bolj pri pustolovki) iskreno upamo, da bo ostal-a v našem športu.

Največkrat se opečemo pri vrhunskih šprtnikih iz drugih panog, ki le občasno pogledajo v AR, ali pa še to ne. Oni resda obvladajo eno disciplino, pri drugih pa se jim nerodno, če ne dominirajo. To je seveda logično, saj zmagoviti duh le stežke prenaša povprečje.

Tudi pri izkalcih adrenalina smo manj uspešni. Ti AR (adventure race) večkrat zamešajo z adrenalin race, kar pa se ponavadi izkaže za napako. Namreč: pri 100km trekingu skozi nepretrgan gozd ali npr. splavarjenju po 10 km dolgem jezeru s 3km/h, je spoznanje o adrenalinu na AR prav grenko :).

Najboljši za AR so gotovo vsesplošni dobri sportniki ali t.im. ambiciozni rekreativci. To so ljudje, ki delajo z užitkom in brez obremenjavanja vse po vrsti in vse jim prav lepo uspeva (četudi ne vrhunsko). Šest ali več dobro izvedenih disciplin, da lahko skupaj odlično partijo adventure raceja.

Osnovno pravilo je za vse novince - na komlicirajte in se nam pridružite. V nekaj mesecih vas bomo "shoblali" :)) in iz vas naredili dobre pustolovce. Vabljeni torej v novo sezono AR - 2011.

razmišljal janez


Kako narediti

Ni komentarjev:

Objavite komentar